STATE OF SOUTH DAKOTA
OFFICE OF
THE ATTORNEY GENERAL

January 8, 2014

Yvonne Taylor

Executive Director

South Dakota Municipal League
208 Island Drive

Ft. Pierre, SD 57532

OFFICIAL OPINION NO. 14-01

RE: Absentee voting period for municipal elections,
Dear Ms. Taylor:

You have requested an official opinion from this Office:
QUESTION:

Whether the forty-six day absentee voting period provided in SDCL 12-19-1.2,
or the lesser periods found in SDCL 9-13-21, applies to municipal elections.

ANSWER:

The lesser periods set forth in SDCL 9-13-21 control and require a minimum of
fifteen days for absentee voting in municipal elections with a seven day period
for secondary elections if required by municipal ordinance. Chapter 12-19
continues to otherwise govern the method and manner of “conducting”
absentee voting.

IN RE QUESTION:

The periods of absentee voting at issue appear in SDCL Chapter 9-13, entitled
“Municipal Elections,” and SDCL Chapter 12-19, entitled “Absentee Voting.”
Specifically, SDCL 12-19-1.2, enacted in 2013, provides in pertinent part,
“Absentee voting shall begin neither earlier nor later than forty-six days prior to
the election...” SDCL 9-13-21, however, provides in relevant part, “The ballots
for municipal elections shall be available for absentee voting no later than
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fifteen days prior to election day... Absentee voting shall be conducted
pursuant to chapter 12-19.” If, after the municipal election, no candidate
receives a majority of the votes, local ordinance may allow for a secondary
election for which at least seven days of absentee voting would be required.
SDCL 8§ 9-13-21, 9-13-25,

Facially, these statutes appear to conflict. With SDCL 12-19-1.2 being the
latest legislative pronouncement, it could be argued that forty-six days of
absentee voting is required in all circumstances. See Peterson v. Burns, 2001
S.D. 126, 1 29, 635 N.W.2d 556, 567. Statutes, however, must be read as a
whole and in conformance with well-established principles of statutory
construction. State v. I-90 Truck Haven Service, Inc., 2003 S.D. 51, | 8, 662
N.W.2d 288, 291. The application of SDCL 12-1-2 and the well-recognized rule
that “...statutory construction dictate[s] that ‘statutes of specific application
take precedence over statutes of general application” lead to the conclusion
that the provisions of SDCL 9-13-21 supersede the requirements found in
SDCL 12-19-1.2. Estate of Hamilton, 2012 S.D. 34, § 12, 814 N.W.2d 141, 144
(citations omitted). Given this construction, municipalities must provide at
least fifteen days of absentee voting for municipal elections with the possibility
of another seven day minimum where secondary elections are required.

The general election provisions are found in SDCL Title 12. Through the
promulgation of SDCL 12-1-2, however, the Legislature has clearly expressed
its intent to yield the general provisions of Title 12 to statutes specifically
governing local elections. SDCL 12-1-2 provides, “The provisions of this title
[Title 12] apply to township, municipal, school, and other subdivision elections
unless otherwise provided by statutes specifically governing their elections or
this title.” (emphasis added). Municipal elections are covered in Chapter 9-13.
Within that chapter, SDCL 9-13-21 requires a minimum of fifteen days of
absentee voting in municipal elections with the possibility of at least another
seven days for a secondary election. Because SDCL 9-13-21 is specific to
municipal elections, the application of SDCL 12-1-2, and the rules of statutory
construction, compel the conclusion that SDCL 9-13-21 controls and provides
municipalities with the ability to limit absentee voting. -

Furthermore, when enacting SDCL 12-19-1.2, the Legislature is presumed to
have been aware that SDCL 9-13-21 existed and that it fell within the
exemption found in SDCL 12-1-2, See Simpson v. Tobin, 367 N.W.2d 757, 764
(S.D. 1985). If the Legislature intended forty-six day absentee voting period
found in SDCL 12-19-2.1 to now control for municipal elections, it could have
specifically eliminated SDCL 9-13-21 from that exception. It did not, State v.
Young, 2001 S.D. 76, 12, 630 N.W.2d 85, 89 (explaining that the Legislature
“knows how to exempt or include items in its statutes”). Because the
Legislature did not expressly restrict or repeal the fifteen day voting period
found in SDCL 9-13-21, it is presumed to remain effective and applicable to
municipal elections, as written. Any other interpretation “cannot be reconciled
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with the cardinal rule of statutory construction: repeal by implication is
strongly disfavored.” Faircloth v. Raven Industries, 2000 S.D. 158, | 10, 620
N.W.2d 198, 202.

Here, it is possible to harmonize SDCL 9-13-21 with absentee voting provisions
found in Chapter 12-19. While SDCL 9-13-21 states that “The ballots for
municipal elections shall be available for absentee voting no later than fifteen
days prior to election day...,” it also provides that “[a]bsentee voting shall be
conducted pursuant to chapter 12-19.” Because statutes cannot be construed
in a manner that “renders parts to be...surplusage” we must give effect, where
possible, to both clauses. Heumiller v. Heumiller, 2012 S.D. 68, 4 25, 821
N.W.2d at 853-54. As described above, in municipal elections, the application
of SDCL 12-1-2 allows SDCL 9-13-21 to control the minimum number of days
allowed for absentee voting, At the same time, SDCL 9-13-21 permits Chapter
12-19 to otherwise govern the method and manner of “conducting” absentee
voting. For instance, unless otherwise stated, Chapter 12-19 would still
control the process for distributing and counting absentee ballots.

Interpretations to the contrary would force SDCL 12-19-1.2 to be applied to
municipal elections and run afoul of the principle that statutes must not be
construed in a manner that leads to absurd or unreasonable results.
Martinmaas v. Engelmann, 2000 8.D. 85, 1 49, 612 N.W.2d 600, 611 (citations
omitted) (emphasis added). Municipal elections may be held: on the second
Tuesday of April (SDCL 9-13-1}); in conjunction with school district elections
(SDCL 9-13-1.1); in conjunction with the statewide June primary elections
(SDCL 9-13-37); or on the first Tuesday after the first Monday in June

(SDCL 9-13-40). When the remainder of the municipal election code is applied
to these provisions, the application of SDCL 12-19-1.2 has the potential to
cause conflicts with the joint school district election held pursuant to SDCL
9-13-1.1, and clearly causes conflicts with the election procedures surrounding
the April election date for municipal elections set by SDCL 9-13-1.

The conflicts with SDCL 9-13-1 are illustrated by applying the requirements to
the 2014 election year. In order to be placed on the ballot, a candidate for
elective municipal office must first collect the requisite number of valid
signatures and then file their nominating petition with the finance officer.
SDCL 9-13-7 requires those petitions to be filed no later than the “last Friday
in February preceding the day of election.” In 2014, that day is February 28.
Elections held pursuant to SDCL 9-13-1 will occur on Tuesday, April 8. If the
forty-six day absentee voting period from SDCL 12-19-1.2 were applied,
absentee voting would begin on February 21, seven days before candidates are
required to file their nominating petitions.

Likewise, similar problems arise if the forty-six day absentee voting period is
applied to a municipal election held jointly with a school board election. Under
SDCL 88 9-13-1.1 and 13-7-10, such an election could take place as early as
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April 8, 2014, leading to the same conflict identified above regarding the
nominating petition deadline and commencement of absentee voting. In order
to conduct an election, the finance officer must first assemble and print ballots
which include the names of candidates. The application of SDCL 12-19-1.2 to
municipal elections, therefore, causes an absurd result because, in some
instances, it requires absentee voting to begin even before those candidates are
nominated.

A review of the legislative amendments supports my conclusions. In 2013,
Senate Bill 130 carved the absentee voting language from SDCL 12-16-1 and
placed it in a new statute later designated as SDCL 12-19-1.2. Before the 2013
amendment, SDCL 12-16-1 read in pertinent part,

The county auditor shall provide printed ballots for each election in
which the voters of the entire county participate... The sample
ballots and official ballots shall be printed and in the possession of
the county auditor not later than forty-eight days prior to the
primary or general election. Absentee voting shall begin no earlier
and no later than forty-six days prior to the election.

(emphasis added). The placement of the absentee voting provision within SDCL
12-16-1 made it clear that the obligation to provide forty-six days of absentee
voting was that of the county auditor and only for elections in which the “entire
county participate[d].” When the absentee voting period was moved from SDCL
12-16-1 to a new section within Chapter 12-19, however, it was stripped of this
context. Nonetheless, as discussed above, when Chapter 9-13 and Title 12 are
considered together, nothing in SB 130 demonstrates an intent to restrict the
application of SDCL 12-1-2 or to repeal the municipal absentee voting
provisions found in SDCL 9-13-21. Accordingly, the provisions for absentee
voting found within SDCL 9-13-21 continue to control for municipal elections.

In conclusion, based on the specific exception in SDCL 12-1-2, as well as the
principles of statutory construction, it is my opinion that SDCL 9-13-21
provides the minimum time periods in which absentee voting must be allowed
in municipal elections, rather than the forty-six day period found in SDCL
12-19-1.2,

Sincerely,

ALY el —

Marty J. Jackley
ATTORNEY GENERAL
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