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OFFICIAL OPINION No. 22-01

Re: Adoption of Ranked Choice or Approval Voting by Home-Rule-Chartered
Municipality

Dear Councilmember Brekke,

In your capacity as a member of the Sioux Falls City Council you have
requested an official opinion from the Attorney General’s Office on the following
question:

QUESTION:

May a home-rule-chartered municipality adopt ranked choice voting or
approval voting for municipal elections?

ANSWERS:

A home-rule-chartered municipality may adopt approval voting for
municipal elections. However, ranked choice voting is determined to
conflict with state law and may not be adopted by home-rule-chartered
municipalities.



FACTS:

The South Dakota Constitution authorizes cities and counties to adopt a home
rule charter that allows the local government unit to pass ordinances that do
not conflict with its charter, the state Constitution, or the laws of the state.
S.D. Const. Art. IX, § 2.

The City of Sioux Falls has adopted a home rule charter to govern the
executive, legislative, and administrative functions of the City. Sioux Falls,
S.D., Home Rule Charter Resolution (September 13, 1994). Consistent with
the provisions of its Charter, Sioux Falls has adopted election ordinances that
require “[tlhe provisions of the general election laws ... of the State...shall apply
to all municipal elections unless specifically provided by city charter or city
ordinance.” Sioux Falls, S.D., Code of Ordinances § 38.001. Sioux Falls
requires that all elections for municipal office be decided by a majority of the
votes cast. Sioux Falls; S.D., Code of Ordinances § 38.010. If no candidate in
a race between three or more candidates receives a majority of the votes cast,
then a runoff election must be held between the two highest vote getters. Id.

In your request, you relate that ranked choice voting and approval voting are
accepted methods of electing public officials. You indicate that adopting either
method may save taxpayer dollars. You note, however, that there is
uncertainty, and conflicting legal opinions, concerning the ability of a home-
rule-chartered municipality to adopt ranked choice voting or approval voting.

IN RE QUESTION:

You have asked whether a home-rule-chartered municipality may adopt ranked
choice voting or approval voting for municipal elections.

As noted above, the S.D. Constitution provides to municipalities the authority
to adopt a home rule charter. Article IX, § 2 of the state Constitution provides
in part:

A chartered governmental unit may exercise any legislative power
or perform any function not denied by its charter, the Constitution
or the general laws of the state. The charter may provide for any
form of executive, legislative and administrative structure which
shall be of superior authority to statute, provided that the
legislative body so established be chosen by popular election and
that the administrative proceedings be subject to judicial review.

Powers and functions of home rule units shall be construed
liberally.



Our state Supreme Court has reviewed home rule charter provisions and held
that “[a]ithough the power granted to home rule cities may be great, it is not
absolute.” Bozied v. City of Brookings, 2001 S.D. 150, § 11, 638 N.W.2d 264,
269. While “[municipalities] may exercise any power or perform any function
not prohibited by our constitution and lawsl[,]... [the Court has] repeatedly
noted that municipal corporations possess only those powers given to them by
the Legislature.” Law v. City of Sioux Falls, 2011 S.D. 63, 19, 804 N.W.2d 428,
431-32 [citations omitted]. Consequently, home rule authority allows “state and
local governments [to] regulate in the same area [only] if the local rule does not
conflict with state law.” Rantapaa v. Black Hills Chair Lift Co., 2001 S.D. 111, §
21, 633 N.w.2d 196, 203.

State law has established how the victor in municipal elections must be
determined. |

In any municipality, the person having the highest number of votes
for any office shall be declared elected. However, the governing
board of any municipality may, on or before the first of October in
the year preceding, approve an ordinance requiring a runoff
election to be conducted pursuant to [SDCL] 9-13-26.1 and 9-13-
27.1.

SDCL 9-13-25. State law also requires runoff elections, in races involving three
or more candidates, to be held between those candidates that finished in first
or second place in the initial voting. SDCL 9-13-26.1. Runoff elections are
required to be held three weeks from the date of the first election with proper
notice of the runoff election published by the municipal finance officer. Id. See
also SDCL 9-13-27.1.

As noted above, a home-rule-chartered municipality may pass election
ordinances, but those ordinances may not conflict with the requirements of
SDCL 9-13-25 through 9-13-27.1. Rantapaa, 2001 S.D. 111, § 21. The Court
has recognized “[t]here are several ways in which a local ordinance may conflict
with state law.” Id., 1 23. First, a municipal ordinance may duplicate state
law. Id. Second, an ordinance may prohibit what state law allows, or
conversely may allow that which state law prohibits. Id. Finally, an ordinance
may conflict where state law has “[occupied] a particular field to the exclusion
of all local regulation.” Id. Where the local ordinance conflicts, “state law
preempts or abrogates the conflicting local law.” Id.

To answer whether a municipal ordinance adopting either ranked choice voting
or approval voting may conflict with the provisions of SDCL 9-13-25 through 9-
13-27.1, I must compare the definitions of both electoral systems to the
statutory provisions.



Ranked choice voting refers to voting methods that use a ballot on which each
voter ranks the available candidates in order of the voter’s preference. Ranked
Choice Voting, BALLOTPEDIA, https://ballotpedia.org/ranked-choice_

voting (RCV) (last accessed May 3, 2022). Any candidate that obtains a
majority of first-preference votes wins that election. Id. In the event no
candidate wins a majority upon first tabulation, the last-place candidate is
eliminated and their votes are transferred to other remaining candidates in
accord with the voter’s preference rankings. Id. The votes transferred to
another candidate are treated as first-preference votes for that candidate. Id.
This elimination of candidates and transfer of votes is carried out until one
candidate receives a majority of the votes cast. Id. In essence, ranked choice
voting simulates sequential runoffs until a candidate is elected with a majority
of the vote. Ranked choice voting is often referred to as “instant runoff voting.”
Id.

Approval voting is an election system whereby voters may vote for — or mark
approval of — any number of candidates appearing on the ballot for a given
race. Approval Voting, BALLOTPEDIA, https:/ /ballotpedia.org/approval_voting
(last accessed May 3, 2022). For example, if the election ballot for a particular
race listed three candidates, each voter could vote once for as many of those
three candidates the voter approved. Id. Thus, in a municipality of 1000
voting residents, there would be 3000 potential votes for that race. By voting
for a candidate, the voter signals they would be satisfied with any of the
candidates they have voted for being declared the winner. Under approval
voting, then, the candidate who receives the most approval votes is declared
the winner of that election. Id. .

The first sentence of SDCL 9-13-25 requires the municipal candidate receiving
the highest number of “votes” to win the election. The statute clearly
contemplates a plurality system of municipal elections whereby the candidate
‘with the highest number of votes — albeit potentially not a majority of the votes
cast — wins the election. ' The question naturally then arises whether the
definition of “votes” causes either of the electoral systems put forth by your
inquiry to conflict with the language of SDCL 9-13-25.

When interpreting a statute to determine its meaning, “‘the language expressed
in the statute is the paramount consideration.” Olson v. Butte County
Commission, 2019 S.D. 13, § 5, 925 N.W.2d 463, 464 (quoting Goetz v. State,
2001 S.D. 138, § 15, 636 N.W.2d 675, 681). “When the language in a statute is
clear, certain and unambiguous, there is no reason for construction|[.]” In re
Wintersteen Revocable Trust Agreement, 2018 S.D. 12, 1 12, 907 N.W.2d 785,
789 (internal citations omitted). When the intent of the statutory language is
unclear, “the intent of the legislature is derived from the plain, ordinary and
popular meaning of the statutory language.” Id.



What constitutes a “vote” is not defined in our state code. One generally
accepted definition of “vote” is “[t]he expression of one’s preference or opinion
in a meeting or election by ballot, show of hands, or other type of
communication.” Vote, Black’s Law Dictionary (10t ed. 2014). Another
common definition is the “formal expression of opinion or will in response to a
proposed decision; [especially] one given as an indication of approval or
disapproval of a proposal, motion, or candidate for office[.]” Vote, Merriam-
Webster’s Collegiate Dictionary (1 1th ed. 2014).

Upon consideration of the above definitions of the term “vote,” I opine that
neither ranked choice voting nor approval voting conflicts with the requirement
of SDCL 9-13-25 that the candidate with the highest number of votes be
declared the winner of the election. Both electoral systems provide the
opportunity for individual voters to express their preference or approval
regarding the candidates presented through the voting method designated by
the particular system. Certainly, the marking of a ballot by ranking the
candidates, as done with ranked choice voting, is an expression of the voter’s
opinion or preference as to those candidates. Likewise, the marking of a ballot
indicating all candidates that an individual approves of is clearly an indication
of the voter’s approval as to those candidates. In reviewing the common and
generally accepted definitions of the term “vote,” I can find no deficiency with
either system - each system allows a voter to express preference or approval of
more than one candidate in multi-candidate electoral races.

Turning again to the statutory provisions in SDCL 9-13-25 through 9-13-27.1,

I conclude that the remainder of these requirements are clear and
unambiguous. In races involving three or more candidates, if a municipality is
not satisfied declarlng an election winner based on a mere plurallty of the votes
cast, the municipality may provide for a runoff election. SDCL 9-13-25 & 9-13-
26.1. The run-off election must be conducted between those candidates
finishing first or second in the initial election. SDCL 9-13-26.1. State law has
also established certain notice and timing requirements for the runoff election.
SDCL 9-13-27.1.

Considering these statutory requirements, [ can only conclude that ranked
choice Votlng conflicts with the requirements of state law. Ranked choice
voting carries out instant sequential runoffs among all candidates appearing on
the ballot for that race until one candidate is determined to have garnered a
majority of the votes cast. This method conflicts with SDCL 9- 13 26.1 which
requires any runoff in a municipal election to be confined to only those
candidates that finished in first or second place on the initial ballot. Further,
state law establishes certain notice and timing requirements for the runoff
election. SDCL 9-13-27.1. Conducting an instant runoff through ranked
choice voting does not comply with those notice and timing requirements and
conflicts with the provisions of SDCL 9-13-27.1.



For these reasons I conclude that a home-rule-chartered municipality may not
implement ranked choice voting for municipal elections. If public interest is in
favor of ranked choice voting in municipal elections, then the Legislature must
make changes to the controlling state law.

Unlike ranked choice voting, however, I find no conflict between approval
voting and the provisions of SDCL 9-13-25 through 9-13-27.1. Approval
voting, as described above, theoretically could lead to plurality results with no
majority winner as initially contemplated by SDCL 9-13-25. In such a case,
the election would proceed to a runoff election conducted according to the
requirements of SDCL 9-13-26.1 & 9-13-27.1. I conclude that an approval
voting system, as described above, does not conflict with state law and a home-
rule-chartered municipality may implement approval voting for municipal
elections.

CONCLUSION

In your response to your inquiry, I find that both ranked choice voting and
approval voting present electoral systems that lead to the candidate with the
highest number of votes — as cast according to the voting requirements of each
system — declared the winner of the election. This is in accord with the
provisions of SDCL 9-13-25. Further, I have determined that approval voting,
as described in this opinion, does not conflict with state law concerning
municipal elections found in SDCL 9-13-25 through 9-13-27.1. A home-rule-
chartered municipality may adopt approval voting for its municipal elections.
However, it is my opinion that ranked choice voting conflicts with the statutory
requirements concerning runoff elections found in SDCL 9-13-26.1 and 9-13-
27.1. I conclude that home-rule-chartered municipalities may not adopt
ranked choice voting in that it conflicts with state law.

Sincerely,

Ot

Charles D. McGuigary,
CHIEF DEPUTY ATTORNEY GENERAL

Jason R. Ravnsborg
ATTORNEY GENERAL

CDM/SRB/dd

Cc:  Stacey Kooistra, City Attorney — City of Sioux Falls



