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Dear Mr. Palmer: 
 

You have requested an official opinion from this Office: 
 

QUESTION:  Do days held during a special summer school term constitute a 
“school day” for purposes of calculating the sixty-day suspension from 
extracurricular activities under SDCL 13-32-9? 

 
ANSWER:  Yes.  A “school day,” for purposes of SDCL 13-32-9, is a day during 
any school term, including a special summer school term, established by the 

local school board where instruction is being provided at the school the student 
is enrolled. 

 
FACTS:  You have provided the following factual statement: 
A high school student was convicted of marijuana possession on May 1, 2013.  

He is ineligible to participate in any extracurricular activity for one calendar 
year from the date of conviction, pursuant to SDCL 13-32-9.  However, he opts 

to participate in an assessment with a certified chemical dependency 
counselor, thus allowing the one-year suspension to be reduced to sixty school 
days.  See SDCL 13-32-9.  The student enrolls in summer school.  Does his 

enrollment in summer school count towards the 60 “school days” suspension 
from extracurricular activities under SDCL 13-32-9? 
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IN RE QUESTION: 
 

SDCL 13-32-9 governs student ineligibility from participation in extracurricular 
activities for drug related violations.  SDCL 13-32-9 provides: 
 

 Any person adjudicated, convicted, the subject of  an 
informal adjustment or court-approved diversion program, or the 

subject of a suspended  imposition of sentence or suspended 
adjudication of delinquency for possession, use, or distribution  of 
controlled drugs or substances or marijuana as defined in chapter 

22-42, or for ingesting, inhaling,  or otherwise taking into the body 
any substances as prohibited by § 22-42-15, is ineligible to  

participate in any extracurricular activity at any secondary school 
accredited by the Department of Education for one calendar year 
from the date of adjudication, conviction, diversion, or suspended  

imposition of sentence.  The one-year suspension may be 
reduced to sixty school days if the person participates in an 
assessment with a certified chemical dependency counselor or 

completes an accredited intensive prevention or treatment 
program. If the assessment indicates the need for a higher level of 

care, the student is required to complete the prescribed program 
before becoming eligible to participate in extracurricular activities. 
Upon a subsequent adjudication, conviction, diversion, or 

suspended imposition of sentence for possession, use, or 
distribution of controlled drugs or substances or marijuana as 
defined in chapter 22-42, or for ingesting, inhaling, or otherwise 

taking into the body any substances as prohibited by § 22-42-15, 
by a court of competent jurisdiction, that person is ineligible to 

participate in any extracurricular activity at any secondary school 
accredited by the Department of Education. Upon such a 
determination in any juvenile court proceeding the Unified Judicial 

System shall give notice of that determination to the South Dakota 
High School Activities Association and the chief administrator of 

the school in which the person is participating in any 
extracurricular activity. The Unified Judicial System shall give 
notice to the chief administrators of secondary schools accredited 

by the Department of Education for any such determination in a 
court proceeding for any person eighteen to twenty-one years of 
age without regard to current status in school or involvement in 

extracurricular activities. The notice shall include name, date of 
birth, city of residence, and offense. The chief administrator shall 

give notice to the South Dakota High School Activities Association 
if any such person is participating in extracurricular activities. 
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 Upon placement of the person in an informal adjustment or 

court-approved diversion program,  the state's attorney who placed 
the person in that program shall give notice of that placement to 
the  South Dakota High School Activities Association and chief 

administrator of the school in which the  person is participating in 
any extracurricular activity. 

 
 As used in this section, the term, extracurricular activity, 
means any activity sanctioned by the South Dakota High School 

Activities Association.  (emphasis added). 
 

In 2006, the Legislature amended SDCL 13-32-9 to allow a student the 
opportunity to reduce the period of one-year ineligibility to a term of sixty 
school days if the student satisfied certain prescribed criteria.  The intent of the 

amendment was to provide the student an added incentive to participate in 
chemical dependency prevention and treatment programs.  In setting forth the 
reduced length of ineligibility, however, the Legislature did not define what 

constitutes a “school day.”  Further, there is no other statute, Department of 
Education rule, or South Dakota High School Athletics Association provision 

that defines what constitutes a school day in the context of extracurricular 
activity ineligibility. 
 

Where a term is not defined, this Office follows the rules of statutory 
construction utilized by our courts.  Under these standards, the intent of a 
statute is determined from what the Legislature said, rather than what a court 

thinks the Legislature should have said.  This determination of intent is 
generally confined to the application of the plain, ordinary meaning of the 

statutory language.  Clark County v. Sioux Equipment Corporation, 2008 S.D. 
60, ¶ 28, 753 N.W.2d 406, 417.  The provisions in SDCL 13-26-1 and 13-26-2 
provide guidance in interpreting the plain, ordinary meaning of a “school day.” 

 
SDCL 13-26-1 provides: 

 
The school fiscal year shall begin July first and end June thirtieth.  
Each local school board shall set the number of days in a school 

term, the length of a school day, and the number of school days in 
a school week.  The local school board or governing body shall 

establish the number of hours in the school term for kindergarten 
programs, which may not be less than four hundred thirty-seven 
and one-half hours.  The Board of Education shall promulgate 

rules pursuant to chapter 1-26 setting the minimum number of 
hours in the school term for grades one through three.  The 
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number of hours in the school term for grades four through twelve 
may not be less than nine hundred sixty-two and one-half hours, 

exclusive of intermissions.  An intermission is the time when 
pupils are at recess or lunch. 
 

SDCL 13-26-2 provides: 
 

The school board or governing body shall operate kindergarten 
through grade twelve in its schools. The school board shall operate 
grades one through twelve for at least a nine-month regular term 

in any one school year, and the number of hours in a school term 
for kindergarten shall be set pursuant to § 13-26-1. The regular 

school term may be conducted on a year-round basis and shall 
begin on a date established by the school board. The Board of 
Education shall promulgate rules pursuant to chapter 1-26 

governing the operation and scheduling of year-round schools. Any 
school board or governing body may release graduating high school 
seniors from school before the end of the regular term. A school is 

not required to make up time for school closing because of 
weather, disease, or emergency once it has reached the minimum 

number of hours in the school term as required by state law. 
Graduating seniors are excused from make up time if the make up 
time occurs after the students have graduated or after graduation 

exercises have been held. If classes have been convened and then 
are dismissed, or if classes convene at a time later in the day than 
normal, because of inclement weather, that day constitutes a 

school day in session equal to the number of hours planned for 
that day as established in the local school district calendar for the 

year. 
 
 School boards are encouraged to provide time within the 

regular school term for curriculum and staff development which 
shall be in addition to the time required in this section. Each 

school board shall determine the appropriate amount of time for 
this activity and how best to use the time based on local needs for 
program development, increased parent participation, student 

contact, teachers’ preparation, or other needs of the schools in the 
district. School is in session only when classes are held and as 
provided in §§ 13-26-4 and 13-26-4.1. A school board may operate 

a special term during the summer months. 
 

Under SDCL 13-26-1 and 13-26-2, it is the local school board that establishes 
a school term or terms, the number of days in a school term, the length of a 
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school day and the number of school days in a school week.  Under these 
statutes, a local school board is authorized to establish a regular school term 

at least nine months long.  Additionally, a school board may establish and 
operate a special school term during the summer months.  Under these 
provisions, a school day is a day a school board determines instruction is to be 

provided during an established school term.  Depending upon the school term 
established by a school board, a school day could occur during a regular term 

or during a special summer term. 
 
Absent any clarifying language in SDCL 13-32-9, the term “sixty school days” 

must be construed consistent with the plain ordinary meaning of a school day 
set forth above.  For purposes of computing the length of the 60-day period of 

ineligibility under SDCL 13-32-9, it is my opinion that the phrase “school day” 
means any day that instruction is provided at the school the ineligible student 
is enrolled.  This is the case, regardless of whether the school day occurs 

during a regular term or a special summer term established by the local school 
board.  If the Legislature had intended that the ineligibility period only applies 
to a regular school term, it could have done so consistent with the language 

and intent the Legislature displayed when it enacted SDCL 13-26-1 and 
13-26-2. 

It is, therefore, my opinion that where a school district has established and 
operates a special summer school term and the affected student is enrolled in 

summer school, the number of days that instruction is provided during the 
special summer school term is counted as a school day when computing the 
length of the student’s 60-school day period of ineligibility under SDCL 

13-32-9. 

Very truly yours, 
 
/s/ 

 
Marty J. Jackley 
Attorney General 

 
MJJ/JPH/rar  


